Big Simon Band

Αναρτήθηκε από Decoration de la Maison

Οι Big Simon Band είναι ένα συγκρότημα που προέκυψε από την ανάγκη απότισης φόρου τιμής σε έναν άνθρωπο, τον αποκαλούμενο "Big Simon", κατά κόσμον Simón Echeverría Romero, (9 Ιουλίου 1972 -31 Ιουλίου 2006).

Ποιος ήταν...

Οταν ήταν 2 ετών, βρέθηκε με τους γονείς του στο Περού, εξορισμένοι από το καθεστώς του Πινοσέτ από το Santiago (Χιλή) όπου και γεννήθηκε, και μετά από κάποιους μήνες στο Λονδίνο, για να φύγουν κι από εκεί, μόλις τελείωσε το νηπιαγωγείο, για την Ισπανία, το Δεκέμβρη του 1978.

Εκεί, στη Μαδρίτη, ξεκίνησε να σπουδάζει προγραμματισμό στα 8 του και μουσική στα 10, όταν και αγόρασε την πρώτη του κιθάρα. Αργότερα, γράφτηκε στην ακαδημία Rockservatorio, όπου σπούδασε κιθάρα, μουσική θεωρία και αρμονία με τον Jero Ramiro. Η πρώτη του δουλειά στον οπτικοακουστικό τομέα, ήταν μια μελέτη, γύρω στα 15 του κι από τότε δεν σταμάτησε να σπουδάζει και να βελτιώνεται, κάνοντας εντέλει μια εκπληκτική καριέρα ως μουσικός παραγωγός.

Στα 18 του ήταν DJ της μυθικής Sala Canciller της Μαδρίτης, από το 1990 εώς το 1993, και αργότερα, στο ίδιο πόστο, σε έναν άλλο εμβληματικό για το τοπικό heavy χώρο, το La Urbe del Kas, εώς το 1995. Παράλληλα συνέχιζε τις μουσικές σπουδές του, αλλά και τη δουλειά του ως network administrator και ως γραφίστας.

Η καριέρα του ως μουσικός παραγωγός ξεκίνησε στην εταιρεία Sintonía στη Μαδρίτη, με την οποία συνεργάζονταν τοπικοί και διεθνείς καλλιτέχνες και συγκροτήματα, όπως οι: Alejandro Sanz, Amaral, Celtas Cortos, Nacho Vega, Rosana, Joaquin Sabina, Mägo de Oz, Luis Cobos, Saratoga, Fish, Sergio Dalma, Sôber, Stravaganzza, Skizoo, Dark Moor, WarCry, Ebony Ark, Coilbox, Dreamaker, Silver Fist, The Clash, Terroristars, Infernoise, FreakMind και άλλοι.

Δούλεψε επίσης στον τομέα της διαφήμισης, δημιουργώντας και επιβλέποντας την μουσική κάλυψη διαφημιστικών, υπήρξε expert στις μίξεις σε Dolby Digital 5.1 και κάλυψε ένα μεγάλο μέρος μετατροπών ταινιών της Disney και άλλων ισπανικών ταινιών.

Τα τελευταία χρόνια ήταν ελεύθερος επαγγελματίας, δουλεύοντας με συγκροτήματα Rock, Metal και progressive, αλλά και ως τεχνικός ήχου σε συγκροτήματα όπως οι Dover, Skizoo, Carmen Paris και άλλα. Συμμετείχε και στα video-clips των Mägo de Oz : "Hoy Toca ser Feliz" στο ρόλο του μάγου, και "La Posada de los muertos".

Ως μουσικός ήταν μέλος των γκρουπ Not for Us, των οποίων ήταν ο κιθαρίστας και παραγωγός και των Sôber, στα πλήκτρα.

Πέθανε στη Μαδρίτη, στις 31 Ιουλίου του 2006, από καρκίνο του παγκρέατος, ο οποίος ανιχνεύθηκε μερικές μόλις εβδομάδες πριν το θάνατό του κι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παραγωγής του νέου (τότε) άλμπουμ των Skizoo.

Το Μάρτιο του 2007 εκδόθηκε ένας διπλός δίσκος, αφιερωμένος σε εκείνον, από τους: Not For Us, Urban Dux, Terroristars, Stravaganzza, Skunk City, Skizoo, Silver Fist, Savia, Melquiades, Mägo de Oz, Kaothic, Infernoise, Zulu Time, Ebony Ark, Dreamaker, Dark Moor και Basic. Μια δουλειά η οποία εμπεριέχει το τραγούδι "Y seras cancion" (γραμμένο από τον Txus di Fellatio, των Mägo de Oz). Γι' αυτόν το δίσκο συνεργάστηκαν οι κυριώτεροι καλλιτέχνες με τους οποίους ο ίδιος είχε συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της ζωής του κι όλα τα έσοδα δώθησαν στην οικογένειά του.

Υστεροφημία....

Σαν Ελληνες, γνωρίζουμε καλά κι από τα αρχαία χρόνια πως το μέγεθος της αξίας σου μετράται με το τι κενό δημιουργεί η απουσία σου. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου ανθρώπου, αυτό το κενό όχι μόνο έδειξε να είναι μεγάλο και δυσβάσταχτο, αλλά είναι συγκινητικό το πόσο δημιουργικό απέβη εντέλει, καθώς ο ξαφνικός χαμός του, συγκλονίζοντας τους συνεργάτες του, οι οποίοι τυγχάνει να είναι και τα πιο δυνατά ονόματα του Ισπανικού metal, τους οδήγησε σ' αυτό που ξέρουν να κάνουν για να εκφραστούν: να δημιουργήσουν.

Λόγω λοιπόν του θανάτου του, προέκυψαν εκπληκτικές δημιουργίες (αφιερωμένες στον ίδιο), τις οποίες αποφάσισα να παραθέσω σ' αυτή τη σελίδα, παρόλο που δεν είναι δημιουργίες των Big Simon Band, αλλά κάθε ενός από τους συμμετέχοντες σε αυτήν, όπως και άλλων, οι οποίοι είχαν το προνόμοιο (όπως όλα δείχνουν) να συνεργαστούν κάποια στιγμή μαζί του.

Το σημαντικό εδώ, είναι πως όλοι τον θεωρούσαν πάνω απ' όλα φίλο, κι όλοι του είναι ακόμη, βαθύτατα ευγνώμονες για όσα τους προσέφερε.

Προσωπικά, με κάνει να νιώθω μειονεκτικά που δεν τον είχα γνωρίσει. Φαίνεται πως ήταν εξαιρετικός άνθρωπος και σπουδαίος επαγγελματίας.

Στο καλό, λοιπόν, Simón, κι από μένα.
Και σ' ευχαριστώ για όσα έκανες, ζώντας αλλά και πεθαίνοντας.
Να 'σαι καλά εκεί πέρα........


Περισσότερα εδώ, στα ισπανικά.