Stravaganzza

Αναρτήθηκε από Decoration de la Maison




Το γκρουπ συστάθηκε το 2003, όμως εάν θελήσουμε να αναλύσουμε τις ρίζες του, θα πρέπει να ταξιδέψουμε πολύ πιο πίσω στο χρόνο. Ο πρώτος πρόγονος ήταν αναμφίβολα το γκρουπ που έφτιαξαν ο Pepe Herrero (κιθάρα) και ο Leo Jiménez (φωνή) γύρω στο 1993 και στο οποίο σύντομα εισήλθε και ο Patricio Babasasa ως ντράμερ, η Krysálida, με μια μουσική φόρμα παρεμφερή με αυτήν των Stravaganzza (περιλαμβάνοντας βιολί και πλήκτρα), αλλά συμπεριλαμβανομένου ενός δεύτερου τραγουδιστή για τα άγρια σημεία των τραγουδιών. Με εκείνον το σχηματισμό είχαν ήδη ένα στυλ παρόμοιο με αυτό των Stravaganzza, με μέρη σκοτεινά, μέρη ορχηστρικά, αν και καμιά φορά λίγο πιο περίπλοκα και αντι-εμπορικά. Πιθανώς το μοτίβο δεν ήταν ικανοποιητικά κατανοητό κι αποδεχτό, κι αυτό προξένησε τη λύση του συγκροτήματος 4 χρόνια αργότερα.

Μετά την Krysálida, ο Leo μαζί με τον Patricio Babasasa (ντραμς) και τον Edu Fernández (μπάσο), σχημάτισαν τους Azabel, ένα γκρουπ λίγο πιο επιθετικό, πιο κοντά στο death, κι εκείνη την εποχή ήταν που γεννήθηκε η ιδέα να γίνει μια διασκευή του Hijo de la luna των Mecano, η οποία εντέλει πραγματοποιήθηκε από τους Stravaganzza, 10 χρόνια μετά. Οι Azabel διαλύθηκαν μετά την αποχώριση του Leo, για τη συμμετοχή του στο γνωστό heavy metal συγκρότημα Saratoga, δια μέσου του οποίου απέκτησε τελικά αναγνώριση, φήμη και κύρος και στο οποίο παρέμεινε επί 8 έτη.

Παράλληλα ο Pepe Herrero, μετά την εγκατάλλειψη της Krysálida, δεν έλαβε μέρος σε κανένα μουσικό σχήμα μέχρι το 2000, όπου και έφτιαξε την Eklectika, προσωπικό σχήμα στο οποίο, μεταξύ άλλων, δημιούργησε κάποια από τα θέματα που αργότερα εμφανίστηκαν στον πρώτο δίσκο των Stravaganzza.

Στα τέλη του 2002, οι Alejandro Briceño (ντραμς), Edu Fernández, Pepe Herrero και Leo Jiménez, αποφάσισαν να κάνουν ένα σχήμα για να παίζουν μαζί, κι έτσι συμπεριλήφθηκε και ο κιθαρίστας Paco Cinta. Αυτοί οι πέντε φίλοι, ενώθηκαν υπό την προσωρινή ονομασία Dyosh, εκτελώντας αρχικά θέματα της Eklectika. Κάποιους μήνες αργότερα, βάλθηκαν να πάρουν αυτό το συγκρότημα κάπως περισσότερο στα σοβαρά, εμψυχωμένοι από την ιδέα να προσφέρουν στο κάπως μουντό εθνικό μουσικό πανόραμα μια νέα εναλλακτική. Κατά την αποχώρηση από το γκρουπ των Alejandro Briceño και Paco Cinta, ήρθε ο Dani Pérez, ο οποίος ήταν τότε ο ντράμερ των Saratoga, και τότε ήταν που δημιουργήθηκαν οι Stravaganzza.

Η σύνθεση είχε ως εξής:

STRAVAGANZZA 2003-2006

Edu Fernández: μπάσο
Leo Jiménez: φωνητικά
Dani Pérez: ντραμς
Pepe Herrero: κιθάρα και ενορχήστρωση.


Ενα χρόνο αργότερα, το 2004, δημιουργήθηκε ο πρώτος δίσκος του γκρουπ, Primer Acto (Πρώτη Πράξη), από την δισκογραφική Avispa. Αυτός ο πρώτος δίσκος έτυχε πολύ καλής αποδοχής από τα media, παίρνοντας υψηλή θέση στις αναλύσεις και εξασφαλίζοντάς τους το βραβείο του νεοεμφανιζόμενου γκρουπ της χρονιάς. Το κοινό γενικά τον αποδέχτηκε με ενθουσιασμό και σεβασμό. Ακόμη και εκείνοι στους οποίους δεν άρεσε, αναγνώριζαν πως πρόκειται για μια αξιοσημείωτη δουλειά με εξαιρετική ποιότητα.

Για την πραγματοποίηση ζωντανών εμφανίσεων ήταν επιβεβλημένη η συμμετοχή κι άλλων μουσικών οι οποίοι θα εκτελούσαν τα ορχηστρικά μέρη του δίσκου. Ετσι, προέκυψε η συμμετοχή των Fernando Martín στα πλήκτρα και Roberto Jabonero στο βιολί, ο οποίος αντικαταστάθηκε ένα χρόνο αργότερα από τον Rodrigo Calderón. Η πρώτη δημόσια εμφάνιση πραγματοποιήθηκε στη σκηνή του Viñarock 2004, με πολύ θερμή υποδοχή από χιλιάδες θεατές.

Το 2005, οι Stravaganzza παρουσίασαν την "δεύτερη πράξη" τους: Sentimientos (Συναισθήματα), πολύ πιο ώριμη δουλειά της οποίας την παραγωγή ανέλαβε ο αποδημήσας πλέον BIGSIMON και της οποίας κάθε θέμα είχε να κάνει με ένα ξεχωριστό συναίσθημα. Αυτή η δουλειά τους εξασφάλισε ακόμη μεγαλύτερη αναγνώριση και κλήθηκαν να παίξουν στο φεστιβάλ καινοτομιών Popkomm, του Βερολίνου. Εκείνο το χρόνο έπαιξαν εκ νέου και στο Viñarock, όπου και παρουσίασαν για πρώτη φορά την διασκευή του Hijo de la luna, των Mecano, με πολύ καλή αποδοχή από το κοινό. Επίσης παρουσίασαν και το πρώτο video clip, του θέματος Miedo (φόβος).

Το 2006, παρουσίασαν το Ep Hijo del miedo (Γιός του φόβου), επίσης παραγωγής του BIGSIMON, δουλειά η οποία συμπεριλάμβανε μεταξύ άλλων και την διασκευή του Hijo de la luna, με το οποίο ήρθαν στις πρώτες θέσεις πωλήσεων στη λίστα της Afive. Εκείνη ακριβώς την περίοδο, το γκρουπ υπέστη μια μεγάλη αλλαγή. Για δισκογραφικούς λόγους, οι Edu Fernández και Dani Pérez αποχώρισαν. Υπό αυτό το σκληρό πλήγμα, ο Leo Jiménez και ο Pepe Herrero έβαλαν τα δυνατά τους για να κρατήσουν το γκρουπ, και προέβησαν στην σκληρή και φαινομενικά αδύνατη διαδικασία ανεύρεσης αντικαταστάτη των Edu και Dani. Εντούτοις, μέσα σε εβδομάδες ανευρέθησαν δυο σπουδαίοι μουσικοί και υπέροχοι άνθρωποι, οι οποίοι ενσάρκωναν τέλεια το πνεύμα του γκρουπ: οι Patricio Babasasa στο μπάσο και Carlos Expósito στα κρουστά.

Το σχήμα κατέληξε ως ακολούθως:

STRAVAGANZZA 2006
Patricio Babasasa:
μπάσο
Leo Jiménez:
φωνή
(myspace)
Carlos Expósito:
κρουστά
(myspace)
Pepe Herrero: κιθάρα &
ενορχήστρωση
(myspace)



Επίσης συνεργάζονται οι ακόλουθοι μουσικοί στις ζωντανές παρουσιάσεις:


Fernando Martín: πλήκτρα (myspace)
Rodrigo Calderón: βιολί
Aroa Martín: φωνητικά (myspace)

Και οι χορεύτριες:


Noemí Pasca
Merche Guerra
Soraya Martín

Και σε κάποιες ιδιαίτερες εμφανίσεις bodypainting:


Natalia Barrios (myspace)

Υπό αυτήν τη σύνθεση παρουσιάστηκαν οι Stravaganzza στην αίθουσα Caracol της Μαδρίτης στις 21 Μαΐου του 2006, και με αυτήν πραγματοποιήθηκε, δυο μήνες αργότερα, το video clip του Hijo de la luna, και υπό αυτήν, το Μάιο του 2007, βγήκε ο τέταρτος δίσκος τους "Réquiem". Ετσι, πραγματοποίησαν και τον Νοέμβριο του 2008 το video clip του θέματος Deja de llorar.


...και συνεχίζουν να δημιουργούν...


Η επιτυχία τους δεν είναι τυχαία. Σε κάθε μέλος του γκρουπ, διακρίνει εύκολα κανείς μια διαρκή κίνηση, μια ανάγκη για έκφραση και σκληρή δουλειά, της οποίας βέβαια το αποτέλεσμα είναι πάντα ενδιαφέρον κι απολαυστικό. Στο ενεργητικό τους, μέχρι στιγμής, μπορεί κανείς να βρει πολλές ακόμη διακρίσεις, όπως αυτήν της κατάκτησης της πρώτης θέσης του εθνικού διαγωνισμού κρουστών Eurodrummer (2004), από τον Carlos Expósito, αλλά και την φετινή (2008) ανάδειξη του Leo Jiménez ως 'ο καλύτερος τραγουδιστής της χρονιάς' από το ROCKFERENDUM 2008, που διεξάγεται από τα περιοδικά: Kerrang!, Mariskalrock.com και Heavy Rock. Εκπληκτική δε, είναι και η επίδοση του Pepe Herrero στην σύνθεση κλασσικής μουσικής, (προσωπικά σας προτείνω ανεπιφύλακτα να ακούσετε ένα δείγμα της δουλειάς του εδώ), μιας και ο ίδιος έχει τύχει κλασικής (και όχι μόνο) μουσικής εκπαίδευσης και είναι ο ιδρυτής της πρώτης ορχήστρας της χώρας του με αποκλειστικότητα στην παραγωγή μουσικών έργων για κινηματογράφο.


Επιπροσθέτως, μέσα στο 2008, δημιουργήθηκαν άλλα δύο συγκροτήματα, από μέλη του γκρουπ. Οι SUPRA, που προέκυψαν από την ανάγκη να εκφραστούν ορισμένα θέματα του Leo Jiménez, τα οποία είχε ετοιμάσει για τον επόμενο δίσκο των Stravaganzza, αλλά του βγήκαν πολύ "σκληρά" για το όλο στυλ και αποτελούνται από τους: Leo Jiménez - στην κιθάρα αυτή τη φορά, Ulkuam (Absenta Dictum) - φωνή, Cesar Arroyo (Dulcamara, Nocturnia) - μπάσο/φωνητικά, Rufo J. (Dulcamara) - κιθάρα, και Dani Perez (Saratoga, Stravaganzza, Skizoo, Khael) - στα κρουστά. Αναμένεται με αγωνία η δουλειά τους, μιας και οι ίδιοι έχουν προειδοποιήσει το κοινό πως πρόκειται για ένα είδος ιδιαίτερα extreme... Οψόμεθα...
Κι από την άλλη έχουμε και τους KAHEL, από: Aroa Martín (Midway, Onírica και Stravaganzza), Dani Pérez (Saratoga, Stravaganzza και Skizoo), Edu Fernández (Midway, Stravaganzza και Skizoo) και Víctor Durán. Μπορείτε να τους ακούσετε εδώ.